Pikalainat

Pikalainat yhdistämällä säästää rahaa

Onko sinulla useita korkeakorkoisia pikalainoja? Useiden lainojen maksaminen kuussa voi tuntua stressaavalta ja siltä, että kaikki rahasi hupenevat vain korkojen maksuun eikä lainasumma lyhene toivottuun tahtiin. Pikalainojen yhdistäminen voi olla ratkaisu sinulle, sillä se voi auttaa sinua pienentämään takaisinmaksettavaa kokonaissummaa. Samalla kun säästät lainan kokonaiskuluissa, voit säästää myös kuukausikuluissa. Yhdistämällä pikalainat yhdeksi lainaksi sinun täytyy muistaa jatkossa vain yksi eräpäivä, jolloin säästät myös hermojasi. Näin rahaa ja energiaa vapautuu myös muuhun elämiseen. Tämän artikkelin avulla opit, miten voit kohentaa omaa talouttasi ja säästää rahaa. Opit myös mitä erilaisten kulutusluottojen yhdistäminen tarkoittaa, miten se käytännössä tapahtuu sekä miten pääset taas oman taloutesi herraksi.

Pikalainan tai -luoton kulut koostuvat lainan lyhennyksestä ja korosta. Yleensä kuluihin lisätään perustamismaksuja ja tilinhoitomaksuja, jolloin lainan todellinen vuosikorko voi olla paljon enemmän. Pikalainoja vertailtaessa kannattaakin aina vertailla lainan todellista vuosikorkoa. Pienet lainat kannattaa yhdistää yhdeksi isommaksi lainaksi, sillä se on taloudellisesti paljon kannattavampaa kuin maksaa monta pientä lainaa pois. Monet lyhytaikaiset pikalainat muuttuvat uudeksi lainaksi, kun niitä aletaan lyhentää kuukausittain, eikä makseta kerralla pois. Tällöin kustannukset yleensä kasvavat alkuperäisestä lainasta. Ennen pikaluoton ottoa tai nykyisten luottojen yhdistämistä kannattaa tehdä huolellinen vertailu lainojen kustannuksista. Yksi tärkeimmistä asioista onkin juuri todellisen vuosikoron vertailu, tosin kannattaa kiinnittää huomioita myös lainan kuukausimaksuun. Kuukausimaksun tulisi olla sellainen, jonka pystyt varmuudella maksamaan.

Pikalainat kilpailuttamalla selvää säästöä

Luotonantajien liiketoiminnan pysyminen kannattavana vaatii, että mitä pienempi pikavippi on ollut kyseessä, sitä suurempi on maksettava korko. Yhdellä isommalla lainalla on mahdollista saada pienempi todellinen vuosikorko. Todellinen vuosikorko muodostuu tilinhoitomaksuista, nimelliskorosta sekä lainan muista kuluista. Korkoihin on tullut viime aikoina lakimuutoksien ansiosta korkokattoja, joten vippien yhdistäminen ja kilpailuttaminen on ajankohtaisempaa kuin koskaan aiemmin. Tämänhetkinen suurin sallittu korko on huomattavasti alhaisempi kuin aiemmin. Nykyisten pikavippien ja lainojen korkoihin korkokatto ei kuitenkaan vaikuta automaattisesti, joten vertailua ja kilpailutusta kannattaa aktiivisesti itse tehdä. Vertailu voi tuntua vaikealta ja aikaa vievältä, mutta maksaa itsensä takaisin, kun sopiva vaihtoehto löytyy ja pystyt oikeasti säästämään kuukausikuluissasi sekä vuosikuluissasi. Kun rahaa vapautuu korkojen maksuilta ja muilta pikavippien ja lainojen kuluilta, saat maksettua lainan pääomaa nopeammin takaisin.

Pikalainat tunnetaan monilla nimillä

Pikalainoja on monia erilaisia. Voidaan puhua pikavipeistä, joustoluotoista, kulutusluotoista, pikalainoista tai vakuudettomista luotoista. Lainat eroavat hieman toisistaan. Esimerkiksi pikavipit on yleisesti ajateltu nimenomaan pikalainaksi. Lainattava summa voi olla joistain kympeistä joihinkin tuhansiin euroihin ja maksuaika on suhteellisen lyhyt. Kulutusluottoa tai joustoluottoa käytetään nimiensä mukaisesti esimerkiksi hieman isompiin kertahankintoihin, kuten autoon tai matkaa varten. Yleensä luotoissa on pidempi maksuaika, ja kuukausimaksu perustuu johonkin prosenttiosuuteen lainan summasta. Joitain luottoja pystyy käyttämään luottokorttimaisesti, ja uusia nostoja pystyy tekemään annetun lainasumman sisällä. Jotkut luotot on tarkoitettu enemmänkin kertaluotoiksi, eikä niiltä pysty enää myöhemmin nostamaan rahaa. Tyypillistä on, että nämä kaikki ovat vakuudettomia luottoja.

Nopea rahantarve ei tarkoita, että pikalainan valinnassa tarvitsee hätiköidä

Usein vakuudetonta luottoa hakiessa hakijalla saattaa olla kiire ja kova tarve saada luotto. Tämä voi hankaloittaa lainojen kilpailuttamista, joka saattaa tuntua työläimmältä ja ikävimmältä vaiheelta pikalainaa harkitessa. Pikalaina saattaakin tulla todella kovaan tarpeeseen, kun arjessa tulee yllättäviä kuluja, kuten uuden pesukoneen hankintaa, pientä remonttia tai auton korjausta. Pikalaina voikin olla hyvä vaihtoehto pikaiseen rahantarpeeseen. Verrattuna pankkilainaan, pikalainan voi hakea nopeasti netistä ja päätöksen lainansaannista saa usein heti. Rahatkin siirtyvät parhaimmassa tapauksessa heti tilille. Ongelmia alkaa tulla siinä vaiheessa, jos ei ole ehtinyt vertailla lainatarjouksia kunnolla, ei selviydy kuukausimaksuista tai alkaa rahoittamaan nykyisiä pikalainoja uusilla pikalainoilla. Näillä keinoilla teet lainojen vertailusta helpompaa:

  • Käytä lainojen vertailusivustoja. Voit myös tutustua sivustojen yhteistyökumppaneihin etukäteen ja tarkastaa millä ehdoin lainoja on yleisimmin myönnetty.
  • Voit kilpailuttaa saamasi tarjoukset lainantarjoajien asiakaspalvelussa.
  • Muista tarkastaa tarjotun lainan todellinen vuosikorko!

Irti velkakierteestä lainoja yhdistämällä

Vaikka olisitkin ehtinyt ajautua jo velkakierteeseen esimerkiksi rahoittamalla vanhoja pikalainoja uusilla pikalainoilla, voidaan tilanne vielä pelastaa. Olennaista on, että vanhojen luottojen yhdistämiseen tarkoitettua uutta lainaa hakiessa olet todella rehellinen taloustilanteestasi. Mieti tarkkaan, millaisella summalla olet oikeasti valmis lyhentämään lainaa. Jos vain mahdollista, jätä joka kuukaudelle pieni puskurivara. Vältyt stressiltä, kun esimerkiksi pesukoneen rikkoutuminen ei vaadi uuden pikalainan ottoa. Kun olet saanut kasattua kaikki kuukausittaiset lainamenosi yhteen, voit oikeasti hakea pikalainaa, jolla saat kuitattua kaikki vanhat velat. Joissain palveluissa voit ilmoittaa asiakaspalvelulle kaikki nykyiset velkasi, ja he hoitavat velkojen maksut puolestasi, kun yhdistät pikalainasi. Jos monet maksut tuntuvat liian isolta taakalta, kannattaa käyttää palveluntarjoajaa, jolla on tällainen vaihtoehto tarjolla.

Talous kuntoon

Jos sinusta tällä hetkellä tuntuu siltä, että lainojen kuukausieriin, korkoihin ja muihin kuluihin menee kuukaudessa aivan liikaa rahaa verrattuna tuloihisi, saa talouteesi varmasti uutta potkua yhdistämällä nykyiset, kalliit pikalainat. Pienemmällä kuukausierällä sinulla jää enemmän rahaa elämiseen kuukausittain. Tämä tuo elämiseen joustoa ja mahdollinen yllättävä menoerä ei kaada heti budjettia. Pikalainoja yhdistämällä sinulla voi olla jopa mahdollisuus tehdä ylimääräisellä rahalla jotain mukavaa, johon aiemmin ei ole tuntunut olevan varaa. Tai voit vaikka pistää rahan säästöön yllättävän menon varalle. Pääasia kuitenkin on, että kuukausittain rahaa jää varmasti enemmän käyttöön, kun yhdistät kalliit pikalainasi ja käytät lainojen vertailuun ja kilpailuttamiseen tarpeeksi aikaa.

Mitä lainojen kilpailuttaminen käytännössä siis tarkoittaa?

Pankeilla ja erilaisilla rahoituslaitoksilla on todella kova kilpailutilanne päällä. Nykyisen lainan kilpailuttaminen tarkoittaa sitä, että nykyinen maksusopimus korvataan uudella maksusopimuksella. Kilpailuttamalla eri lainantarjoajia voit saada paremman maksusopimuksen lainallesi. Vaikka lainojen vertailu voi tuntua hankalalta, lainahakemusten tekeminen on oikeasti nopeaa netin kautta vertailusivustoilla. Voit tehdä lainahakemuksen jopa parissa minuutissa ja saada siihen vastauksen vielä nopeamminkin. Loppujen lopuksi siis aika pieni työ siitä, että voit säästää jopa tuhansia euroja vuodessa ja useampia satasia kuussa. Lainavertailun avulla opit tuntemaan lainaehdot ja ehtojen tarkastamisen tärkeyden. Kun saat tarjouksen usealta eri lainantarjoajalta, hahmotat kokonaiskuvan lainantarjoajista ja pystyt karsimaan epäluotettavilta tuntuvat tai kalliilla ehdoilla tarjoavat yritykset pois.

Lainaehdoissa on eroja

Vaikka useimmat lainantarjoajat ovatkin rehellisiä ja toiminta on läpinäkyvää, kannattaa silti varautua siihen, että huijarifirmojakin voi olla liikkeellä. Tekemällä vertailun monelle eri lainantarjoajalle vältyt ylikorkoisilta pikalainoilta sekä muilta virheiltä. Yleisesti huijarifirmoja ei kannata pelätä, sillä pikalainamarkkinoita on rauhoitettu jo lainsäädännölläkin pidemmän aikaa. Kannattaa kuitenkin varmistaa, että ehdot ovat selkeät ja olet ymmärtänyt jokaisen kulun mitä lainaan liittyy. Nykyään ei enää tarvitse pelätä, että joutuu maksamaan pienen lainan nostokuluja puolet lainan hinnasta tai muuta epämääräistä. Kannattaa myös vertailla palvelujen muita eroja. Jotkut lainantarjoajat voivat tarjota esimerkiksi maksuvapaita kuukausia tai eräpäivän siirtoja. Vaikka nyt ei siltä tuntuisikaan, näistä palveluista voi olla hyötyä myöhemmin.

Lainoja yhdistämällä oman kukkaron herraksi

Pikalainoja tai pikavippikierrettä ei tarvitse hävetä. Jokainen meistä on varmasti jossain vaiheessa tarvinnut rahaa ja mahdollisimman nopeasti. Tähän pikalainat ja pikavipit tarjoavat ratkaisun. Käyttämällä kuitenkin pari ylimääräistä minuuttia lainojen vertailuun voit säästää helposti mukavia summia. Lainojen vertailu on nykyään todella nopeaa ja helppoa. Samalla kun saat säästettyä rahaa kuluissa, saat myös varmasti stressittömämmän mielen, kun jatkossa täytyykin enää muistaa vain yksi eräpäivä. Jos vielä onnistut valitsemaan lainantarjoajan, jolta löytyy muitakin palveluita (maksuvapaa kuukausi, eräpäivän siirto), voidaan jo saada yksinkertaisella vertailulla todella paljon enemmän joustavuutta omaan arkeen. Kannattaa siis käyttää pari ylimääräistä minuuttia lainojen vertailuun ja kilpailuttamiseen, sillä se todellakin tuo säästöä kukkarollesi sekä mielellesi.